Saturday, January 16, 2010

Waarom?


In mijn vorige post een beetje provocerend geweest en natuurlijk heb ik er ook wat genuanceerder gedachten over. Waarom laat God eigenlijk natuurrampen zoals tornado’s, tsunami’s, lawines en, in het licht van de hedendaagse actualiteit, aardbevingen toe?

De tsunami die Azië trof in 2004, orkaan Katrina in 2005, de cycloon die Myanmar trof in 2008 en de aardbeving die vorige week Haïti deed schudden maken dat veel mensen vraagtekens zetten bij de goedheid van God. In Noord Amerika hebben we het over een “act of God” als een natuurramp zich voordoet terwijl er geen aandacht aan God wordt geschonken als de zon schijnt en we naar het strand kunnen.
God schiep deze aarde en beheert alles wat hier gebeurt. Hij schiep de wetten der natuur en in de meeste natuurrampen zien we deze wetten aan het werk.

De Bijbel leert ons dat Jezus alles wat er op deze aarde gebeurt in Zijn handen heeft. Alles is in Hem geschapen en alles bestaat door Hem. (Kol 1:16-17) Kan God natuurrampen voorkomen? Absoluut! Oefent God Zijn invloed uit op het weer? Volgens Deut. 11:17 en Jac. 5:17 wel. Num.16:30-34 laat duidelijk zien dat God natuurrampen gebruikt als straf voor zonde. Betekent dit dat iedere natuurramp een straf voor zonde is? Natuurlijk niet, maar wel een gevolg van het handelen van de mensheid.

De wereld waarop wij leven is net als de rest van de schepping onderhevig aan de gevolgen van zonde. Onze zonde wel te verstaan en die zonde is de oorzaak van dood, ziekte, lijden en ook van natuurrampen zoals in Haïti.

Wij hebben allerlei wetenschappelijke methodes om te onderzoeken hoe natuurrampen ontstaan, waar wij met ons verstand niet bij kunnen is waarom God het toestaat. Volgens sommigen is dit helemaal niet zo interessant voor ons maar ik ben het daar niet mee eens. Ik denk dat het heel belangrijk is om eens stil te staan bij de redenen die God heeft om een ramp als die in Haïti te veroorzaken dan wel toe te staan.
Waarom liet God toe dat er meer dan 225.000 mensen om het leven kwamen door de tsunami? Hoe kan God toestaan dat we waarschijnlijk meer dan 150.000 doden zullen betreuren door de aardbeving op Haïti?

Ik kan me voorstellen dat het nodig is om onze kijk op het leven een beetje bij te stellen en dan het ‘eeuwig leven’ in het bijzonder. Het leven van alledag kan in één moment van ons weggenomen worden, en dan? Wat gebeurt er met ons als we overleden zijn? Gelooft u in een hel en een Hemel? Waar gaat u naartoe als u komt te overlijden?

Één ding mogen we zeker van zijn: God is goed en Hij kan en zal iets geweldigs doen met iedere tragedie die de wereld overkomt.

Need God?

1 comment:

  1. Mooi opgemerkt. We roepen God ter verantwoording als er een ramp plaats vindt, maar we vergeten Hem wanneer alles goed gaat.

    ReplyDelete