Saturday, October 2, 2010

Sociale Rechtvaardigheid


Veel christenen van tegenwoordig zijn er van overtuigd dat het Evangelie bestaat uit de  herverdeling van rijkdom. De geestelijk adviseur van President Obama stelt zelfs dat het Evangelie draait om de herverdeling van rijkdom.
Wat komt er terecht van het gedachtegoed van Jezus als de rijken rijker worden en de armen armer? Waar zijn de handen en voeten van Jezus als we ze nodig hebben en wie o wie gaat nu eindelijk eens orde op zaken stellen als het over sociale rechtvaardigheid gaat.
Herverdelen van rijkdom is niet iets dat mensen uit zich zelf doen en dus moest er een systeem voor worden bedacht en dat systeem hebben we socialisme genoemd.
Links talkradio host Alan Colmes heeft zelfs eens gesteld dat als Jezus nu zou leven Hij een socialist zou zijn.
Wikipedia geeft de volgende verklaring  voor “sociale rechtvaardigheid” en de Engelse pagina is iets uitgebreider.

Wat is nu eigenlijk de Bijbelse uitleg voor dit fenomeen waar de hedendaagse christen zich zo voor inzet en is de manier waarop zij of hij dit doet wel de juiste?

De Bijbel spreekt keer op keer over Gods rechtvaardigheid en stelt zelfs dat in Hem geen onrecht is (Deut. 32:4) en in het OT wordt geregeld gesproken over de zorg voor de armen, de weduwe of anderen in het volk Israël die op de één of andere manier niet voor zichzelf konden zorgen.

Het NT gaat verder met deze gedachte zoals we lezen in Matt 25:40 waar we aangezet worden om te zorgen voor “de minsten onder de broeders” waarbij we niet mogen vergeten dat veel Bijbel commentaren stellen dat hier bedoeld wordt hoe we het Joodse volk behandelen maar natuurlijk ook in Jak. 1:27 waar de zuivere godsdienst ter sprake komt.
Dus als we met ‘sociale rechtvaardigheid’ bedoelen dat we de morele verplichting hebben om voor de minder bedeelden te zorgen denk ik dat we er niet al te ver naast zitten. God wist van te voren dat al deze ellende zou plaatsvinden en dus had Hij ook al een systeem om dit op te vangen.

Maar het eerste probleem met de prediking van het evangelie van sociale rechtvaardigheid is dat het uitsluitend voorziet in de noden van de armen. Heb ik als redelijk rijk persoontje het evangelie niet nodig of bestaat mijn evangelie uit het weggeven van mijn rijkdom waardoor het een werk gerelateerd evangelie wordt. Kan een rijke zijn weg naar God verdienen door de boel weg te geven? Nee toch, Jezus en Jezus alleen is de weg.

Het grote probleem wat ik heb met de hedendaagse gedachtegang is het feit dat het een wet wordt. Als je niet aan de armen geeft of nog gekker; als je niet in armoede wilt leven dan ben je eigenlijk geen christen.

De beter bedeelde christen kan geven aan wie hij wil en aan welke instelling hij wil, hij of zij zal rekenschap af moeten leggen aan God. We worden niet gered door wat we geven en de iets minder bedeelde medemens wordt ook niet gered door wat hij ontvangt. Het is genade en genade alleen.
Het gaat er om dat we uit liefde geven met heel ons hart dáár kijkt God naar.









No comments:

Post a Comment