Monday, July 19, 2010

Bekering als noodzaak voor vergeving

In de Bijbel wordt vaak het woord “bekeren” gebruikt en dan vooral in relatie tot onze redding van een welverdiende straf voor onze zonden. Wat is dat nu eigenlijk, bekeren?

In het NT wordt het meestal gebruikt als een verandering van denken of een afkeren van zonden door het veranderen van denken. Bekering zal dus te zien zijn in daden. Handelingen 26:20 stelt: “maar ik heb eerst hun, die te Damascus waren, en te Jeruzalem en in het gehele Joodse land en de heidenen verkondigd, dat zij met berouw zich zouden bekeren tot God en werken doen, met hun berouw in overeenstemming.”

Wat is nu de relatie tussen bekeren en gered zijn? Tegenwoordig geloven veel mensen, ook Christenen dat iedereen gered zal worden puur en alleen omdat God genadig is. Handelingen staat vol met teksten die aantonen dat er wel degelijk een bekering van ons denken moet zijn voordat God ons zal vergeven. (2:38, 3:19, 11:18, 17:30, 20:21, 26:20)
Verandering van denken waarover dan? Wij moeten onze ideeën veranderen over onze zonden en over het feit wie Jezus Christus is. Wij vinden onze zonden veel te leuk, we genieten ervan en zijn geneigd ze goed te praten en soms zien we zelfs kans om ze in ons christelijk leven te passen.

In Handelingen 2:6 worden we opgeroepen om ons denken over Jezus te veranderen. Hij is niet zomaar iemand die gekruisigd is, Hij is het die God èn tot Here èn tot Christus heeft gemaakt. Petrus roept hier op tot een verandering van denken die resulteert in een geloof in Jezus als de Messias en Heiland.

Bekering is niet alleen een bewijs van geloof het is ook het gevolg van geloof . het is onmogelijk om het denken te veranderen zonder geloof in Jezus en geloof in Jezus heeft bekering tot gevolg. Het bekeren en geloven waar Markus 1:15 ons toe aanzet kan gezien worden als “two sides of the same coin” om het maar even in goed Nederlands te zeggen.

Bekering is in mijn ogen ook een bewijs van het bestaan van God. De Bijbel leert dat niemand tot geloof kan komen zonder dat God hem daar toe aanzet (Joh. 6:44) en Hand 5:31 en 11:18 vertellen ons dat bekering door God gegeven is puur en alleen door genade dus nu moeten we niet denken dat we een leven bij God verdienen door ons te bekeren en ons vertrouwen in Jezus te stellen, het is Zijn goedheid, Zijn liefde en Zijn Zoon die ons er toe aanzet (Rom. 2:4)

Waarom moeten wij ons bekeren? Om vergeving van zonden te ontvangen (Hand.3:19)

No comments:

Post a Comment