Saturday, October 10, 2009

Misleiding

Vorige week las ik, via een ander blog een artikel van de hand van Brian Mclaren. Het was een antwoord op een vraag van een lezer van zijn blog. Als u door de blogs het bos niet meer ziet, wanhoop niet daar gaat het niet over.
Waar het wel over gaat is het misleidende van het taalgebruik en het inspelen op gevoelens in het emergent gebeuren.

Ten eerste gelooft Brian niet in de hel zoals die verwoordt word in de Bijbel. Niet zozeer dat hij zegt dat hij de Bijbel twijfelt maar meer aan de gangbare vertalingen en de theologische uitleg die er de laatste paar honderd jaar aan gegeven is.
De reden dat Brian niet in de hel gelooft is dezelfde waarom zo velen met hem niet meer in de hel geloven. Hel is de straf voor alle zondaren mits zij zich bekeren en hun vertrouwen in Jezus stellen. Dat is precies wat veel mensen niet willen. Zij houden vast aan een bepaalde zonde mar als God rechtvaardig is en anderen straft dan moet hij misschien Brian ook wel straffen dus weet je wat? We schaffen de hel gewoon af, dat hebben we al die jaren verkeerd begrepen, weg ermee.

Dan zegt meneer Mclaren dat de God die de Christenen aanbidden dezelfde is als de god van de Moslims en hij voert daar de volgende argumentatie bij aan:


For example, does the concept of God held by Prosperity Gospel Pentecostals differ greatly from that held by double-predestinarian Calvinists? Does the concept of God held by a pacifist Mennonite differ greatly from the concept held by a pro-war believer in Manifest Destiny?

Op het eerste gezicht klinkt dit zeer aannemelijk en ook ik stonk erin de eerste keer dat ik het las want het klonk zo mooi en divers. De afgelopen week heb ik er een beetje over nagedacht en moest tot de conclusie komen dat het, net als zoveel andere uitspraken van deze meneer een berg gebakken lucht is.
Voorstanders van welvaartsprediking geloven in de zelfde God als de zware groep in de Gereformeerde kerk zolang zij geloven in de God uit de Bijbel, schepper van hemel en aarde die in Jezus naar deze wereld kwam om ons te redden van Zijn wraak.
Dat de twee groepen een licht verschil van mening hebben over bepaalde secondaire theologische uitleg is een ander onderwerp, ze geloven in de zelfde God

Geloven de pacifistische Mennonieten in een ander God dan de voorstanders van oorlog hier in het Baptistische zuiden van de U.S.? Welnee, natuurlijk niet. Niet zolang ze geloven in de God die zich manifesteert in de drie-eenheid van Vader, Zoon en Geest. De God uit de Bijbel. Ze zijn het oneens over bijkomende theologie, dat wel maar geloven in dezelfde God.

Did Mother Teresa's concept of God differ from Jerry Falwell's?
Daar heeft hij inderdaad een punt. Moeder Theresa geloofde in een god waar ze goed voor moest doen. Moeder Theresa geloofde in een redding door genade en goede werken en die god bestaat niet.
Jerry Falwell gelooft in de God uit de Bijbel waar we niets voor kunnen doen om gered te worden omdat het alleen maar door geloof en uit genade is.

Dit alles meneer Brian Mclaren maakt dat u de lezers weer eens misleid door te zeggen dat Christenen en Moslims één en dezelfde God hebben. Om zeker te zijn van uw ongelijk moet u die vraag maar eens aan een Moslim stellen. Die zal u wel overtuigen van het tegendeel.

No comments:

Post a Comment