Friday, October 30, 2009

Reformatie



Ik dacht een beetje luchtige noot te brengen aan de vooravond van de herdenking van de reformatie.

31 Oktober 1517 spijkert Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de Slotkapel te Wittenberg als protest tegen de Katholieke kerk.

Uiteindelijk leidde het protest van Luther tot een breuk met de Rooms-Katholieke Kerk. In de 16e eeuw zijn toen de protestantse kerken ontstaan.

Op de hervormingsdag wordt veelal aandacht gegeven aan de centrale thema's in de prediking en de reformatie van Luther, door geloof alleen, in Christus alleen.
Zijn streven was om uiteindelijk de kerk weer terug brengen bij de Bijbel, Christus, de genade en het geloof. In de Rooms-katholieke Kerk waren en zijn tot op heden deze zaken volkomen op de achtergrond geraakt. De paus beheerst de kerk.

Luther is zijn verzet tegen de Rooms-katholieke Kerk begonnen met het openbaar maken van 95 stellingen tegen de aflaat. Het staat historisch gezien niet vast of hij werkelijk deze stellingen heeft aangeslagen op de deur van de Slotkapel van Wittenberg, zoals wel eens wordt gesteld. Wel heeft Luther bedoeld om een gesprek over de aflaat en de verwording in de kerk op gang te brengen. Luther publiceerde zijn stellingen aanvankelijk niet in het Duits maar in het Latijn, de taal van de geleerden in die dagen. Luther hoopte in theologie en kerk het gesprek over de aflaat op gang te kunnen brengen. Als monnik en priester kreeg hij concreet met de gevolgen van de aflaat te maken. Daartegen wilde hij de centrale boodschap van het Evangelie, namelijk de vergeving der zonden door het bloed en offer van Jezus Christus, weer centraal stellen. De theologie van Luther wordt daarom soms wel de theologie van het kruis genoemd.

No comments:

Post a Comment