Saturday, November 7, 2009

Waarom lijden?


Een poosje geleden kreeg ik een e-mail van een vriend uit Nederland waarin hij zijn worsteling met het geloof deelde. Als ik onderweg met mensen praat, is het ook een veel gehoorde vraag of wordt het gebruikt als bezwaar tegen geloof in het algemeen en God in het bijzonder.

Waarom laat God het toe dat er zoveel onschuldige mensen lijden?
Ik denk dat we ons ten eerste af moeten vragen of er zoiets bestaat als “onschuldige mensen” De Bijbel verteld ons in Jer. 17:9 dat ons hart arglistig en verderfelijk is en in Rom.3:23 worden we er weer eens aan herinnerd dat we allemaal gezondigd hebben en tekort schieten in de heerlijkheid van God. Dus we mogen met een veilige marge van zekerheid aannemen dat niemand onschuldig is ten aanzien van de zonde. Sinds Adam leeft de mens in een constante rebellie tegenover God. Zonde tast de hele mensheid aan en het lijden wat we zien en ervaren is een direct of indirect gevolg van die zonde.

Nu zien velen het lijden als nutteloos en ik denk niet dat God dat zo bedoeld heeft. Ik denk dat we lijden om een aantal redenen.
Ten eerste geloof ik met hart en ziel dat God het lijden van de mens gebruikt om diezelfde mens bewust te maken van Zijn bestaan en hem op die manier naar Hem toe te trekken. Jezus heeft het ons beloofd dat we verdrukking moesten ondergaan in deze wereld maar dat Hij de wereld overwonnen heet.
Christus als het anker in de storm die het leven heet maar hoe kunnen we dat ooit te weten komen als we die storm niet ingaan? Het is in tijden van lijden dat mensen op hun knieën gaan en als we ons Zijn kinderen noemen dan mogen we weten dat Hij er altijd is.
Door deze wetenschap kunnen we anderen bijstaan die Hem nog niet kennen.(2Kor. 1:4)

Ten tweede geloof ik dat God ons geloof test door pijn en lijden in dit leven toe te laten. Hoe we op lijden reageren word bepaald door de echtheid van ons geloof. Diegenen met een diep geworteld geloof in Jezus zullen kracht in Hem vinden en door het lijden eer en glorie aan Jezus kunnen brengen.(1Petrus 1:7)Dat zijn de mensen die God niet ter discussie stellen als het de mist in gaat maar het “voor enkel vreugde houden”(Jac. 1:2)wetende dat deze beproevingen bewijzen dat ze kinderen van God zijn.(Jac.1:12)

Ten slotte gebruikt God het lijden om onze ogen op Zijn Koninkrijk gericht te houden. De Bijbel waarschuwt voortdurend om niet teveel met deze wereld bezig te zijn maar ons te richten op Zijn Koninkrijk wat komende is. Deze aarde zal vergaan maar het Koninkrijk van God is eeuwigdurend. Jezus zei “Mijn Koninkrijk is niet van deze wereld” (Joh. 18:36)en wij moeten dit bestaan met zijn goede en slechte kanten niet als het eind van het verhaal zien. Zelfs het leven met al het lijden mag niet vergeleken worden met de heerlijkheid die ons te wachten staat.(Rom.8:18)

Kan God al dat lijden dan niet voorkomen? Natuurlijk wel maar Hij verzekerd ons dat Hij alle dingen doet medewerken ten goede voor hen, die God liefhebben, die volgens zijn voornemen geroepenen zijn. (Rom8:28)
Zijn plan is perfect, Zijn karakter volmaakt en zij die daarop vertrouwen zullen zeker niet teleurgesteld worden.


No comments:

Post a Comment