Thursday, December 31, 2009

Goede Voornemens

Alsof er een magische grens wordt overschreden tussen 31 december en 1 januari slaat de halve wereld aan het maken van goede voornemens. Op de éen of andere manier geeft het begin van het nieuwe jaar ons het gevoel van een nieuwe frisse start. Ook Christenen doen volop mee aan dit fenomeen en waarom ook eigenlijk niet? De Bijbel zegt er weinig tot niets over dus kwaad kan het zeker niet.

De meest voorkomende goede voornemens zijn natuurlijk stoppen met roken, minder drinken en meer tijd aan de familie en zeker aan de kinderen besteden. Afvallen staat nog steeds op nummer 1, natuurlijk in combinatie met meer bewegen en gezonder eten. Terwijl dit uiteraard een loffelijk streven is verteld de Bijbel ons dat we beter een vroom leven kunnen leiden omdat dit tevens een belofte inhoudt voor het leven dat komen zal. (1Tim. 4:8) Dus terwijl ook Christenen meestal een voornemen hebben op het lichamelijke vlak kunnen we beter ons zielenleven trainen.

Nu zijn er hele volkstammen van Christenen die goede voornemens op het geestelijk vlak maken zoals meer Bijbel lezen, meer bidden en vaker naar de kerk. Helemaal geweldig maar deze voornemens vervlakken net zo snel als de wereldse, niet spirituele voornemens simpel en alleen omdat er geen kracht uitgaat van een goed voornemen.

Wat geeft u de motivatie voor goede voornemens? Waarom zou u bijvoorbeeld de Bijbel meer willen lezen? Is het ter eer en glorie van God, wilt u Hem beter leren kennen en groeien in uw geloof of heeft u een preek gehoord en of een artikel gelezen dat u het gevoel geeft dat dit is wat u moet doen om een ‘beter’ Christen te zijn?
Op het lichamelijke vlak, wilt u afvallen om God te eren door gezond met uw lichaam om te gaan of wilt u er net als ik een beetje behoorlijk bij lopen als u met vakantie gaat en is het niets anders dan ijdelheid ter meerdere eer en glorie van u zelf?

Goede voornemens? Geweldig maar als ik een tip mag geven? Bekeer u en vertrouw op Jezus, wat dacht u daarvan.

Psalm 37:5-6:

5 Leg je leven in de handen van de HEER,
vertrouw op hem, hij zal dit voor je doen:
6 het recht zal dagen als het morgenlicht,
de gerechtigheid stralen als de middagzon.

Happy New Year!

No comments:

Post a Comment